Capitolium

Capitolium HillRóma hét dombra épült, és a Capitolium ezen dombok közül a leghíresebb. A legenda szerint itt élt Jupiter, így az ókorban ez a domb a vallási élet központjaként szolgált. A Forum Romanum és Campus Martius között található és nem csak a legismertebb, hanem a legmagasabb domb is ez.

Ókori és római korból való romok is vannak itt, de a legfontosabbak a középkor alkotásai. A leghíresebb tere a Piazza del Campidoglio, amit teljes egészében Michelangelo tervezett. A tér közepén Marcus Aurelius szobra van (nem az eredeti, mert az eredetit a múzeumban őrzík, hogy megvédjék a kopásoktól), illetve itt található a Capitolium Múzeum három épülete is, amik csodálatos szép paloták.

A Capitolium Múzeum három fő épülete a következő: Palazzo Senatorio, mely a 12. században, a Palazzo dei Conservatori, ami a 16. században épült, ezeket a palotákat Michelangelo tervei alapján építették át. Illetve a harmadik épület Palazzo Nouvo. A múzeumban nagyon sok híres szobor, kép, ékszer van, itt őrzik többek között a Romolus és Rémust megörökítő bronzszobrot is.

Eljutás: Metróval: B vonal: Colosseo megálló.

Belépőjegy (2012): 12 Euró. 6-25 évesek és 65 éven felettiek részére: 10 Euró. 6 éven aluliak számára ingyenes.

Nyitva tartás: kedd-vasárnap: 09:00-20:00 (A pénztárak egy órával korábban zárnak). Hétfőnként zárva tart. December 24.-én és 31.-én 14:00-kor zár.